Ste vedeli, da lahko prehrana vpliva tudi na naše (prezgodnje) staranje in znake staranja? S pravilno prehrano in pravilnimi živili lahko zaviramo znake staranja in ohranimo našo kožo mladostno, svežo in zdravo.

Splošno staranje kože in s tem nastajanje gub je vedno posledica kombinacije notranjih in zunanjih dejavnikov. Notranji dejavniki so genetsko pogojeni in nanje ne moremo vplivati. To so med drugim vse manjša tvorba snovi, ki učvrstijo kožo, na primer kolagena in hialuronske kisline, ter upadanje celičnega obnavljanja.

Na zunanje dejavnike pa lahko vplivamo tudi sami. Pri tem imajo osrednjo vlogo prosti radikali.
Gre za zelo reaktivne atome ali molekule, ki poškodujejo strukturo kožnih celic in tako pospešijo staranje kože.
Ti prosti radikali nastanejo na primer zaradi sončnega sevanja, onesnaženosti zraka, stresa ali kajenja.
Proti prostim radikalom pa se lahko borimo, in sicer z antioksidanti. To so molekule, ki so sposobne nevtralizirati proste radikale – in jih na srečo vsebuje veliko živil.

SADJE & ZELENJAVA: antioksidanti v barvitem sadju in zelenjavi, kot so listnata zelenjava, rdeči paradižnik, borovnice in korenje imajo anti-age učinek in preprečujejo nestabilnim molekulam, da bi poškodovale zdrave celice.
Zato je pomembno, da se pri vsakem obroku vsaj čez polovico vašega krožnika nahajata sadje in zelenjava.

Vitamin C, cink in beta karoten so antioksidanti, ki pomagajo zaščititi vid pred degeneracijo rumene pege,
ki je najpogostejši vzrok za nastanek slepote pri osebah, starejših od 64 let.

Vitaminu C pripisujejo izjemen anti-age učinek, saj pomaga koži ohraniti mladosten videz.
Uživanje večjih količin rumene in zelene zelenjave naj bi zmanjševalo nastajanje gub.

Močan antioksidant v grozdju in rdečem vinu, imenovan resveratrol zmanjšuje možnosti za nastanek raka, bolezni srca in preprečuje prezgodnje staranje.

ŽITARICE: uživanje žitaric, bogatih z vlakninami (oves, kvinoja, ječmen, pšenica, rjavi riž) znižuje možnost za nastanek sladkorne bolezni tipa 2. Zdrava prehrana, ki vsebuje cela zrna ima anti-age učinek in ohranja krvne žile v najboljši kondiciji.

RIBE: tudi omega 3-maščobne kisline v ribah imajo anti-age učinek. Ščitijo srce, zmanjšujejo možnosti za nastanek možganske kapi in preprečujejo nastanek Alzheimerjeve bolezni. Priporočata se 2 obroka tedensko, ki naj vsebujeta mastne ribe, kot so losos, jezerska postrv ali tuna.

Fižol in leča: vsebujeta ogromne količine vlaknin in beljakovin na rastlinski osnovi, zato jih uvrščamo med prehrano z anti-age učinkom.  Dodamo ju lahko k juham, postrežemo kot prilogo ali celo kot glavno jed.

 

Dietetik Manuel Villacorta pravi:
»Kaj jeste, naredi veliko razliko v tem, kako se starate in kako se počutite«.

V svoj vsak dan ne pozabite torej vključiti čim več raznolikega sadja in zelenjave.
Ne pozabite, da lahko za svoje zdravje, počutje in ohranjanje mladostnega videza kože sami naredite največ.