Dr. Tino Prodnik ste zdaj verjetno že spoznali. Tina je molekularna biologinja in strokovnjakinja za regenerativno in funkcionalno medicino, ki spodbuja zdrav način in anti-age slog življenja.

Tanja je kozmetičarka, ki svoje izkušnje nabira že 20 let v svojem salonu lepote ANNA MARIE. Skozi leta izkušenj, različnih strank in problemov, ki se soočajo z njimi, je razvila svoj pristop pomoči strankam, ki potrebujejo njeno strokovno pomoč (tako pri storitvah kot tudi izdelkih).

V tem članku sta s Tino združili moči in nam odgovorili na nekaj najbolj pogostih vprašanj, ki se tičejo njunega področja.

Uživajte v branju.

______________________________________________________________________________________________________


Dr. Tina Prodnik, molekularna biologinja in strokovnjakinja za funkcionalno medicino

  1. S katerimi živili bomo ohranjali zdravje in dvigovali naš imunski sistem?

Dvig našega imunskega sistema lahko uravnavamo z dobro prehrano, s pitjem vode, regenerativnim spancem, zmanjšanjem stresa, gibanjem na svežem zraku in soncu, in navsezadnje tudi s smejanjem in medsebojno povezanostjo.
Izključimo procesirano hrano in sladkor. Ali veste, da se v samo 30 minutah po zaužitju sladkorja za 50% zmanjša kapaciteta imunskega sistema, da se bori pred mikrobom?!
Jej veliko barvne zelenjave, sadja, dobrih maščob in kvalitetnih proteinov. Vključi hrano, ki ima protivirusne učinke kot so: ingver, kurkuma, kokosovo olje, origano, granatna jabolka, medicinske gobe ( rejsi, caga, cordyceps, shitake..), sveži česen.

Priporočen je tudi vnos prehranskih dodatkov, katerih s hrano ne pridobimo v zadostnih količinah:

Vitamin D je zelo pomemben za naš imunski sistem. Študije so pokazale, da so optimalne vrednosti v krvi 100-150 nmol/L ( priporočljivo je, da si le tega izmerite). Če ne dodajte vitamine D je velika verjetnost, da le tega nimate dovolj. Vzamite 2000-5000 IU (enot) vsak dan,
– Vitamin C1000 mg 2-3x na dan (najboljša je liposomalna oblika),
– Cink acetat,
– Cink glukonate (najboljša oblika je ta, ki se raztopi v ustih),
– Selen,
– Vitamin A: 5 000-10 000 IU(enot) na dan

        2. S katerimi živili bomo ohranjali lepo, mladostno in zdravo kožo?

Za čisto in lepo kožo je predvsem pomembno kaj jemo, pijemo,  kako se razstrupljamo in kakšno je ravnovesje naših hormonov. 
Vse to se med seboj prepleta. 
– Potrebujemo veliko različnih zaščitnih snovi v obliki raznobarvnega sadja in še več zelenjave. Vsak dan poskušamo užiti čim več različnih barv. 
– Dobre kvalitetne maščobe kot so: olivno olje, maslo ali GHEE, avokadovo olje, konopljino olje, kokosovo olje, boraga in svetlin. 
Kvalitetni proteini: zelo je pomembno, da naša jetra niso preobremenjena, zato pazimo, da jemo samo organsko pridelano hrano, pijemo čisto vodo, se gibamo na svežem zraku in ne preobremenjujemo telo s kakršnimi drugimi kemikalijami. 
– Za lepo kožo je zelo pomembno tudi stanje našega črevesja, da le to ni prepustno in da lahko dobro absorbiramo hranila. Pazimo, da nimamo alergij in preobčutljivosti na hrano, ki se lahko kaže v ekcemih, mozoljih, rdečici. Pomembno je, da imamo dobro uravnan krvni sladkor, da le ta v krvi ni preveč in predolgo povišan, ker le to poškoduje proteine v telesu in povzroča prehitro staranje. Zato se izogibamo sladkorju in škrobni hrani.
– Izrednega pomena je, da uravnavamo stres in naše misli, kajti le to lahko vodi do različnih bolezni in vnetnih stanj, ki so pa seveda vidne tudi na naši koži.
Seveda ne smemo pozabiti na zdravo ravnotežje v telesu ki ga lahko dosežemo s holističnim pristopom in vsakodnevnimi pozitivnimi odločitvami.

 3. Pigmentacija: s kakšnimi živili lahko uravnavamo pigmentacije? Katere dodatke in živila uživati če so pigmentni madeži že prisotni?

Za pigmentacijo je lahko več različnih vzrokov. Hormonski, oksidativne poškodbe sonca, stres, predvsem preobremenjena nadledvična žleza. Za pigmentacije velja enako kot napotki za zdravo kožo zgoraj. Pomembni so antioksidanti tako v prehrani, kot z nanašanjem na kožo. Predvsem vitamin C, E, K compleks, Niacinamid in drugi B vitamini v hrani in tudi direktno na kožo. Izogibanje soncu in obezno vsakodnevna zaščita s kremo z visokim zaščitnim faktorjem (najbolje mineralnim). In seveda, kot sem že prej omenila uravnavanje stresa s trebušnim dihanjem, koherenco srca, meditacijo, hojo…

Tanja Janžek, kozmetičarka in strokovnjakinja za nego kože
  1. Kateri 3 izdelki so najpomembnejši za čiščenje kože?
Izdelki za čiščenje so namenjeni čiščenju in uravnavanju pH vrednosti kože. Za vsakega posameznika izberem tiste čistilne izdelke, ki ji potrebuje.
1. ČISTILO ZA OBRAZ: da temeljito odstranimo ličila se uporablja en od spodaj naštetih izdelkov (odvisno glede na tip kože):
MAKE UP remover (odstranjevalec) – za normalno kožo, za intenzivnejše odstranjevanje ličil,
ČISTILNO MLEKO – za zrelejšo in suho kožo,
ČISTILNI GELI – za nečisto kožo, ki je mastna in polna nepravilnosti, ne-čistoč.
2. ČRNO MILO (Aqua Mineral) – za dehidrirano, zmedeno, luščečo in aknasto kožo.
– ne izsuši
– pozdravi vnetja-predvsem uravnovesi pH vrednost
– deluje antiseptično
3. TONIKI ali losjoni (ločimo jih glede na več tipov kože)
– za suho kožo naj bo tonik z veliko vsebnosti aloe vere, narejen sensitive – za občuljivo kožo.
– za mastno in mešano kožo naj bo tonik z adstringentnim delovanjem, ki ima antiseptične učinkovine – zelo priporočljiv je tudi vsebnost čajevca in ameriškega slamnika.

       2. Kateri izdelki so najpomembnejši za negovanje kože?

Najbolj pomembna v prvi vrsti je ustrezna navlaženost kože!
Tonik, ki spada vmes med čiščenjem in nego ima tudi veliko vlogo vlaženja.
Serum, kjer je pomemben dodatek hyaluron-a, različni lifting-efektni serumi, losjoni, koktajli, ki vsebujejo močne antioksidante, dodane vitamine z anti-age učinki, kateri pa vsebujejo največjo koncentracijo kvalitetne vlage.
Moja izkušnja z izdelki pri negovanju je, da je serum (takoj za tonikom) zelo pomemben izdelek, ki ga lahko začnemo uporabljati kmalu po 25 letu zato, da ima naša koža dovolj veliko koncentracijo vlage ter hranil. Zato je koža tudi odpornejša in v stalnem vzdrževanju.
Poleg seruma pa je pomembna tudi pravilna krema za nego očesnega predela.
Pravilna vlažilna krema ter krema z UV zaščito sta prav tako eni izmed ključnih izdelkov negovanja.
Krema za obraz naj bo primerna za vaš tip kože (dovolj hranljiva, vlažilna). Vsak izmed nas pa bi moral redno uporabljati tudi kreme, ki vsebujejo UVA in UVB zaščitni faktor, za katero je zelo pomembno, da jo nanesemo dovolj – dovolj, da se zaščitimo pred zgodnjim staranjem, sploh pa pred poškodbami, ki jo povzročajo škodljivi žarki sonca.
      3. Katere tretmaje priporočam za osvežitev kože in dvig kolagena (anti-age)?
Dobro je, da se najprej ustvari ANALIZA kože.
1. Nega s kislinami ali kemični piling
V ta namen v kozmetiki in estetski ter dermatologiji uporabljajo AHA, BHA in PHA kisline.
Aktualni AHA pilingi so aktualni tudi v našem salonu.
2. Diamantni piling + ultrazvok
Diamantni piling ali mikro-dermo abrazija je površinski mehanski piling. Vsebuje lasersko obdelane diamantne delce (hkrati poteka še simultana aplikacija vakuuma), ki odluščijo odmrlo kožo (zgornja plast). Na površino “pridejo” zdrave celice, tiste, ki so še aktivne.
Torej, naša koža je zaradi luščenja videti bolj zdrava, pomlajena, bolj sijoča in mehka. Z diamantnim pilingom in ultrazvokom spodbudimo nastajanje kolagena. Z vakumom izvajam ne-invazivni lifting kože obraza in učvrstimo kožo.
Med postopkom uporabljamo različne nastavke s katerimi ciljamo in segrevamo na 60°C do 70°C. Dosegamo različne globine kože in tako dosežemo več njenih slojev in tkiv (globok dermis in spodaj ležeče subdermalno povezovalno tkivo – SMAS). S terapijo sprožimo proces koagulacije in nastajanje novega kolagena, brez neposrednega stika ali poškodbe povrhnjice.
3. Mezoterapija – regeneracija kože
Mezoterapija je odlična terapija za regeneracijo kože, ko koža izgublja tonus in vitalnost.
Je odlična metoda za regeneracijo kože in za izboljšanje stanja kože; za čvrsto, elastično in navlaženo kožo– pomanjkanju vitalnosti ohlapni koži z gubicami, znaki staranja,suhi, bledi in utrujeni koži, koži, poškodovani od sonca.
Za osvežitev obraza zadošča 2 do 5 zaporednih ponovitev, z vmesnimi dvotedenskimi prekinitvami. Za vzdrževanje pa svetujem ponovitev posega nekajkrat letno.
4. Radiofrekvenca – učvrstitev kože in glajenje gub.
Radiofrekvenca je ne-invazivna, varna in učinkovita metoda za pomlajevanje kože obraza, vratu in dekolteja. Namenjena vsem tistim, ki ne želijo imeti opravka z iglami in želijo ohraniti naravni videz.
Z radiofrekvenčno terapijo  povečamo napetost kože,Zmanjšamo gubice in vašemu obrazu povrnemo svežino. Pospešuje metabolizem, povečuje mišični tonus, razteza tkivo ter aktivira fibroblaste in tvorbo novega kolagena.  Ker pa je za proces regeneracije kolagena potreben čas, so končni rezultati vidni z zamikom 1–2 mesecev. 
Vse te postopke odsvetujem pri akutnem stanju aken in pri zelo tanki in občutljivi koži z izrazitimi kapilarnimi spremembami.